1978

Yleistilanne


Vuoden 1978 alussa tulevasta suomalaisesta 50-luvun rock'n'roll huumasta oli olemassa vasta haalea aavistus.
Suomessa toki tiedettiin maailmalla nousseesta revival-ilmiöstä ja täällä kuunneltiin jo varsin innokkaasti yhtyeitä, jotka ratsastivat ilmiön harjalla. Sellainen oli mm. brittiläinen Darts.

Suomessa ilmiön varsinaiseksi veturiksi nousi kuitenkin kotimainen yhtye, keravalainen Teddy & the Tigers, josta tuli rakettimaisesti lyhyessä ajassa nuorison ykkössuosikiksi.

Elviksen kuoleman vaikutusta ilmiölle ei voi myöskään väheksyä. Musiikkilehdistössä nostettiin esiin Elvikseen ja ylipäätään 50-lukuun liittyviä mielikuvia ja sanastoa. Kapinalliset ja villit 50-luvun rokkarit tuntuivat lehdistölle olevan punkin rinnalla uusi raikas tuulahdus ummehtuneeseen kotimaiseen rock-ilmastoon. Huomattavaa oli myös että molemmissa musiikki-ilmiöissä pukeutuminen näytteli suurta osaa. Nuoriso halusi erottua joukosta. Ja liikkeet saivat myytyä vaatteita.


Onnen Päivät-televisiosarjaa oli esitetty muutama jakso vuoden 1977 lopulla ja sen pikainen lopettaminen aiheutti kovasti närää. Sarjaa saatiin takaisin kuvaruutuun loppuvuodesta 1978.
Myös vaatetusala oli herännyt melko ajoissa maailmalla puhaltaville tuulille ja lehdissä lanseerattiin "James Dean"-henkisiä vaatteita nuorisolle. Markkinointi oli kuitenkin vielä vaatimatonta siihen verratuna, mitä pari seuraavaa vuotta toivat tullessaan.


Kotimaa

Teddy & the Tigersin ensimmäinen single, joka julkaistiin jo vuoden 1977 joulukuussa, oli samalla tamperelaisen Poko Rekordsin-levy-yhtiön ensilevy. Singlen voidaan hyvällä syyllä olleen lähtölaukaus koko suomalaisen 50-luvun rokin muoti-ilmiölle, vaikka vaikutukset eivät välittömästi näkyneetkään. Poko Rekordsin väen single ainakin vakuutti ja Tigers kirjoitti heti levytyssopimukseensa jatkoa yhtiön kanssa.
Ihan yksin Tigers ei kuitenkaan 50-luvun rokin kentällä liikkunut, sillä lappeenrantalainen Jam Rock Band soitti myös 50-luvun musiikkia, vaikka hiukan toisenlaisista lähtökohdista. Hamlet-nimellä aiemmin levyttänyt yhtye soitti aluksi Hurriganes-vaikutteista rokkia, mutta löysi sitten tyylikseen 50-60-luvun taitteen doo-wop- ja rock-tyylin. Tyylin vaihdokseen yhtyeen kaverit myönsivät avoimesti johtuvan osittain Suomessa alkamaisillaan olevasta ilmiöstä. Yhtyeen levy-yhtiö oli myös Poko.
Pokon kolmas 50-luvun rokkari oli balladeihin erikoistunut lahtelainen 17-vuotias Jorma Kääriäinen, jolle Tigers-manageri Kari Heimonen keksi lennokkaan Freddi Falcon-nimen ja vetäisi pojan mukaan rockbisnekseen.
Mainittakoon, ettö kaikki Pokon vuonna 1978 julkaistut 50-luvun rock-levyt nousivat listalle.

Tulevaisuuden kannalta merkittävää alkuvuonna oli mm. Vexi Salmen lähteminen Fazerilta ja oman Levytuottajat Oy.n perustaminen. Salmen yhtiö kun julkaisi parina seuraavana vuonna runsaasti 50-luvun rokkia Rockin'-alamerkillään.
Myöhemmin tuolle levymerkille levyttänyt kouvolalainen Roxy esiteltiin myös alkuvuodesta -78. Tuolloin vielä hardrockia soittanut yhtye buukattiin Suosikin uunituoreelle Twist-tanssin SM-kiertueelle, jonka aikana yhtye löysi uuden tyylin. Elokuussa -78 julkaistussa jutussa tukat ovat jo lyhentyneet ja musiikki vaihtunut 50-luvun rock'n'rolliksi. Yhtye soitti myös Miss Farkku-Suomen kiertueyhtyeenä.

Tigersin varsinainen voittokulku voidaan katsoa alkaneen alkukesästä -78. Dancing shoes-single on ollut listoilla pari kuukautta, Aikka Hakala vapautui armeijasta täysipäiväiseksi yhtyeen jäseneksi ja debyytti-LP Boppin' julkaistiin toukokuun puolivälissä. Levy nousi Heinäkuussa suoraan listalle sijalle 15 ja pysyi listalla vuoden 1979 Tammikuuhun saakka. Bändiä kuvattiin Helsinki-televisioon, Yleisradion Iltatähteen, TV2:een sekä Mainostelevision Levyraatiin. Heinäkuussa ulos tulleen Levyraadin Tiikerit voitti 40 pisteellä, lainakappaleenaan Johnny Burnetten Baby Babe.
Suuret festarit tulivat myös yhtyeelle tutuksi kesän aikana.
Kesällä alettiin jo valmistella uuden LP:n tekemistä, jonka sessioista julkaistiin Blue Moon of Kentucky / Tear it up - single, joka menestyi hyvin. Poko painatti menestyksen merkiksi singlelle komeat nelivärikannet. Syksyyn mennessä yhtyeestä on kirjoitettu runsaasti lehdissä ja lokakuussa bändi saavutti Suosikki-lehden Karvapäägalleriassa piikkipaikan, josta se ei luopunut paria kakkostilalle notkahdusta lukuunottamatta kahteen vuoteen.
Marraskuussa julkaistiin yhtyeen toinen LP, Burn it up, josta tuli loistava menestys. Levy viihtyy vuonna -79 tammikuusta toukokuuhun listoilla ja myi kaiken kaikkiaan yli 35000 kappaletta.

Tigers ja 50-luvun rock-huuma saivat aikaan myös sen että Suosikki muutti "Rock Rallye"-yhtyekilpailunsa "King of Rock" tai Rock-kuningas-kilpailuiksi, esikuvanaan kaksikymmentä vuotta aiemmin pidetyt kilpailut joissa voittajina juhlivat mm. Rock-Jerry ja Pekka Loukiala. Rock-Kuningas kiertue polkaistiin käyntiin marraskuussa, kiertueyhtyeenä jo aiemmin mainittu Roxy. 50-luvun rock-vetoinen loppukilpailu pidettiin seuraavan vuoden tammikuussa Helsingissä, josta lisää vuoden 1979 osuudessa.

Mielenkiintoisena tapahtumana mainittakoon myös Jussi Raittisen vierailu Ronny Weiserin Rollin Rock Studiolle. Raittinen äänitti studiolla materiaalia uudelle levylleen.


Ulkomaat

Ulkomaisten yhtyeiden osuus 50-luvun rokin uuteen tulemiseen Suomessa voi sanoa olleen alkuvaiheessa kohtuullisen vähäinen. Yhtyeet, jotka kotimaassa olivat suosittuja, soittivat pääasiassa 50-60-luvun taitteen doo-wopista vaikuuttensa saanutta modernisoitua musiikkia. Näitä yhtyeitä olivat mm.
Darts, Showaddywaddy ja Sha Na Na. Darts menestyi Suomen listoilla erinomaisesti,  etenkin Daddy Cool-single. 

Joulukuussa Suomeen saapui Grease-elokuva,  jonka vaikutukset alkavat näkymään kaikkialla. John Travoltan ja Olivia Newton-Johnin tähdittämä versio vuonna 1972 ensi-iltansa saaneesta Broadway-musikaalista oli jättihitti maailmalla ja myös Suomessa. Jo ennen elokuvan ensi-iltaa soundtrack-levy ja siitä lohkotut sinkut valtasivat listojen kärkipäät. Suosio oli yhtä korkeaa vuoden 1979 alkukuukausina.
Jo ennen Greasea teatterin ehti American Hot Wax-elokuva, joka kertoi 50-luvun dj-legendasta Alan Freedista. Elokuvassa esiintyi useita alkuperäisiä 50-luvun tähtiä, mutta se ei aiheuttanut yhtä suurta kohua Suomessa kuin Grease.

Ulkomaalaisia "alan" yhtyeitä ei ruuhkaksi asti Suomessa vieraillut, mutta pari kuitenkin: Pirates heitti keikan Tulivuorirockissa ja Darts teki lyhyen kiertueen esiintyen mm. Kulttuuritalolla ja PunkaRockissa.


Suosio ja äänestykset

Suosikin vuoden 1978 Grand Prix-äänestyksen kotimaisessa bändiosuudessa oli Teddy & the Tigers aivan omaa luokkaansa ja siis luonnollisesti yhtyeiden ykkönen. Muut kärkikolmikon yhtyeet olivat Hurriganes ja Bamboo.
Jam Rock Band teki Tigersille seuraa listalla sijalla 14.

Parhaaksi pitkäsoitoksi äänestettiin luonnollisesti Tigersin Boppin. Toisena listalla oli Tapani Kansan Rokkivaari Hotanen, jonka nimibiisi oli käännös saman vuoden Darts-hitistä Daddy Cool. Kolmanneksi parhaaksi levyksi äänestettiin Hectorin Kadonneet lapset.

Singlepuolella Tigersin Dancing Shoes ja Blue Moon of Kentucky single löytyivät äänestyksessä listalta sijoilta 5 ja 6.
Kärkisijat menivät Armille ja Dannylle, Tapani Kansalle ja Hectorille.

Ulkomaalaisista yhtyeistä Darts löytyi sijalta 4. ja Sha Na Na sijalta 20. Kärjessä jytäsivät Bee Gees, Boney M ja Abba.
Parhaan LP-levyn äänestyksen kärjessä oli Bee Gees, uunituore leffa-soundtrack Grease sekä Boney M. Dartsin Everyone plays Darts-LP sijoittui neljänneksi.
Sinkuissa kärkikolmikko oli likitulkoon sama kuin LP-levyissä, Grease, Bonnie Tyler ja  Boney M. Darts oli edustettuna kahdella singlellä: The boy from New York City sijalla 11 ja It's raining sijalla 17.

Jopa Soundin lukijat olivat hiukan innostuneita Teddy & the Tigersista. Yhtye äänestettiin Suomen 20. parhaaksi yhtyeeksi ja yhtyeen debyytti, Boppin-levykin listalta löytyi parhaiden pitkäsoittojen listalta. Myös vuoden uusi kyky listalta Tiikerit löytyivät, sijalta 13. Jam Rock Band löytyi sijalta 16.

Mutta myös "Vuoden Törppö"-äänestyksessä Tiikerit olivat korkealla, peräti sijalla 3. Sijalta 4 löytyi koko nuorisoryhmä nimeltään Tedit.
 

Historia:
1978 Singlejulkaisut


Freddie Falcon:Rock
House / Crazy Love
           

Jamrock Band: Come on rock / Devil                       

   Jamrock Band:Where are you Buddy Holly?/ Get a job

 
Roxy:Shout shout / Gee Whizz it' s you
              Roxy: Shooting star / Hold on, ride on                                   
 
Teddy & the Tigers: Bop with the Beaver Jeans /Twenty flight rock


Teddy & the Tigers: Blue moon of Kentucky / Tear it up   


1978 LP-julkaisut


Teddy & The Tigers: Boppin'! 

Teddy & The Tigers: Burn it up