1982
 

Yhteenveto

 
Vuosi 1982 alkoi varsin rauhallisissa merkeissä. Rockabillyhuuma alkoi olla jyrkässä liu'ussa, ainakin kotimaisen tarjonnan osalta. Kevään aikana kävi selväksi että lehdistön, toisin sanoen Suosikin, kiinnostus 50-luvun musiikkia kohtaan oli ohitse. Kari Heimosen manageroin Falconsin hiipumisen myötä koko vuoden aikana ei lehdessä enää käytännöllisesti ollut ainuttakaan kunnon juttua kotimaisista yhtyeistä. Boppin Pete Trion tai Slippersin kaltaiset yhtyeet eivät Suosikkia alun alkaenkaan olleet kiinnostaneet. Kari Heimonen kun ei kehittänyt draamaa juuri muiden kuin Teddy Guitarin / Buck Jonesin hahmojen ympärille.
Pikkujuttuja oli joitain kuitenkin: Black Bisonsista, pari Dave Taylorista sekö sivun juttu Aikka Hakalan (alias Teddy Guitar) uudesta yhtyeestä Bad Signista, joka ei leimallisesti kuulunut rockabillygenreen.
Ulkomaisista artisteista sentään vielä kirjoitettiin alkuvuonna, lähinnä Stray Catsista ja Shakin Stevensistä.
Loppuvuodesta ei enää satunnaisia levyarvosteluja lukuun ottamatta rab-yhtyeistä juttuja löytynyt.
Yllättävää sinänsä oli että Suosikki julkaisi vielä 4-osaisen juttusarjan nimeltään Tuntematon rock, jossa esiteltiin suurelle yleisölle vieraampia 50-60-luvun amerikkalaisia, brittiläisiä ja kotimaisia rock'n'roll artisteja.  


Kotimaa

 
Suosikin Rock Kuningaskilpailut järjestettiin jälleen alkuvuodesta. Tällä kertaa sarjat olivat poistettu ja ne olivat kaikille avoimet: Rockabilly-yhtyeitä oli edelleen edustettuna, mutta vähäisemmässä määrin. Pääpalkinto oli edelleen levytyssopimus Finnlevyn kanssa ja tuomariston johtajana toimi edellisvuoden tapaan Takku Kotilainen. Loppukilpailu järjestettiin Kaavilla 16. tammikuuta. Yhtyeet kuten Boppin Brothers, Cool Cats, Alabama Curly Boys edustivat taantuvaa rockabillygenreä ilman sen kummempaa menestystä. Finaalissa voiton vei Lady & the Tramps.
 
Suomalaisia yhtyeitä ei listoilla esiintynyt lukuun ottamatta vammalalaista Red Hot yhtyettä, jonka My guitar kept-a-playin' - EP hämmästyttävästi kohosi sinne helmikuussa 1982 kuukauden ajaksi sijalle yhdeksän.
Yhtyeen piti levyttää myös pitkäsoitto Rebel-yhtiölle, mutta hiipuva yhtiö ei ehtinyt levyä julkaista.  
Rebeliltä jäi myös julkaisematta LP:t ainakin Rock Olalta sekä Mystery Trainilta. Mystery Trainin LP ehdittiin ilmeisesti jo kaivertaakin valmiiksi. Tai ainakin syyskuussa -83 julkaistusta Teach you to rock-LP:n etiketin reunasta löytyy paljastava kaiverrus ROLLS 013.  
 
Kari Heimosen Rebel yhtiön viimeiseksi julkaisuksi jäin Fin-A-Billy-kokoelma, jolla esiintyi yhtiön artisteja Teddy & the Tigersilla vahvistettuna.  
 
Edellisen kesän valtavasta ulkomaanvierailijajoukosta oli jäljellä muisto vain, koko kesänä -82 ei käynyt enää ketään suurnimiä rockabillymusiikin saralta.  
 
Rockabillymuodin surullista jälkitilaa hyvin kuvaavaa mielipidekirjoitus kesältä 1982 Suosikista:
 
”MISSÄ ON ROCKABILLYFESTIVAALIT?”
 
”Joo, kysyn vaan, että missä on kaikki rockabillyfestivaalit? Kyl niitä viel viime kesänä oli. Mut miksei enään tänä kesänä? Ette kai te aio väittää että rockabilly on kuollut? Tai että Suomessa ei ole enään teddyjä? Miksei voitas järjestää vaikka sellaisia rockabillyfestivaaleja, jossa esiintyisi pelkästään suomalaisia rockabillybändejä? Vai eiks se kannata, jos ei oo mitään ulkomaista tähteä? Mä vaan sanon et kyl varmaan porukka tulis sinne, mut ku ei ees yritetä. Kyllä kaiken maailma muita festivaaleja on, mutta ei rockabillyn. Tai jos sellaiset on, ne on jossain Punkaharjulla. Olis  ees joss keski-Suomessa, niin ettei Turun- ja Porin läänistä oo niin pitkä matka sinne. Ei ois oikeen muualtakaan, jos ei Lappia lasketa. Mut kyl vähän ihmettelen mis kaikki Suomen rockabillybändit on? Onks se kaikki kadonneet maan alle? Järkätkää kunnon rockabillyfestarit. Vai menikö koko homma Säkylän rockabillyfestareiden takia poskelleen? Ois pitänyt mainoistaa enemmän.”
 
”Teddy Girl Eurasta”

 
Ikään kuin muistutuksena siitä että rockabillymuodissa jotenkin vielä henki pihisi, julkaisi Suosikki pienissä sähkeuutisissa ilmoituksen, jossa kerrottiin että 23.10.1982 Mäntsälässä järjestettiin rock'n'roll ilta: Esiintyjinä Bad Sign, Boppin Pete Trio, Generals.
 

Ulkomaat
 
Stray Catsin Gonna Ball-LP myi vielä sen verran hyvin, että se pysyi listoilla maaliskuuhun saakka. Tosin juurevampi kakkos-LP ei tainnut olla ihan fanien odotusten mukainen. Shakin Stevensin lento kesti pidemmälle.  Pitkän linjan rokkarin musiikki alkoi hiljalleen saaman yhä enemmän vaikutteita pop-musiikista ja miehen singlet roikkuivat listoilla liki koko vuoden loppuun saakka. Vaikka Shakin Stevens muistetaankin loppuajan melko imelistä pop-ralleista, täytyy jälkiviisaana todeta, että miehen 80-luvun alkupään levyt ovat ammattitaitoisia ja laadukkaita plattoja.
Listamenestys briteissä oli Shakin Stevensillä edelleen vahvaa. Peräti 5 singleä top-11 sisään ja Oh Julie ykköseksi.
 
Toinen imelän rokin maailmaan vajonnut oli Matchbox, joka edellisvuonna julkaistun heikon Flying Colours-LP:n jatkoksi julkaisi Crossed Lines nimisen pitkäsoiton.  
 
Vaikka Suomessa 50-luvun musiikin menestys loppui kuin seinään, Briteissä ei ilmiö ollut vielä kokonan ohitse ja se näkyi myös vielä listoilla. Listoille asti ylsivät muun muassa Matchbox, Stargazers ja ennen kaikkea The Jets, jonka sinkkuja listoille vuoden aikana nousi peräti kolme. Jets julkaisi vuoden aikana myös loistavan 100% Cotton-nimisen LP:n
 
Epäonnistunutta uudistumista yritti ainakin Polecats, jonka Make circuit with me – levy floppasi pahoin. Blue Cats vaihtoi nimensä Beltane Fireksi ja jätti rockabilly. Shakin Pyramids laajensi ohjelmistoaan popin puolelle musiikillisesti onnistuneesti, mutta kaupallisesti taisi käydä toisin. Yhtye löikin hanskat tiskiin seuraavana vuonna kesken kiertueen Pohjois-Amerikan kiertueen.

Uudet bändit ja tyylit olivat jo tulossa kehiin, näistä on erityisesti mainittava brittiläinen Meteors, jota voi pitää rockabillyn ja punkin ilkeän äpäräpojan, psychobillyn isänä.


Suosio ja äänestykset

Suosikin Grand Prix-äänestyksessä parhaimmasta kotimaisesta yhtyeestä loppuvuodesta - 82, vain Slippers ylsi listalle, sijalle 15.
Ulkomaisten yhtyeisden sarjassa Stray Cats menestyi melko hyvin ollen 8. Eniten sijoituksia löytyi ulkomaisista mieslaulajat sarjasta: Shakin' Stevens oli 5., Gene Vincent 15. ja Brian Setzer 16.
Soundin vastaavasta äänestyksestä alan artisteja on turha etsiä.

Historia:
1982 Singlejulkaisut


Golden Rocket: Rockin'  Rollin' / Let's rock

Slippers: Change to dance EP               


Taylor, Dave: Mind your own business / Rock me      

1980 LP-julkaisutAviators: Songs of the stolen roses

Various Artists: Fin-a-billy